De BSXinsight XR2 Running Edition

De BSXinsight XR2 is een kleine draagbare Lactaat en SmO2 meter die via NIRS (Near-infrared spectroscopy) technologie dus zonder enige bloedafname via de kuit metingen doet. De BSX insight is een nieuw maar bewezen hulpmiddel voor triatleten en hardloop liefhebbers om:

  • Periodiek zelf eenvoudig een Lactaat drempel test doen.
  • Tijdens het hardlopen real-time de SmO2 ( zuurstof oxygenatie ) en tHb (totale hoeveelheid hemoglobine) in je spieren weer te geven.
  • Jouw ideale hardloop snelheid te bepalen welke je het langst kunt volhouden voordat je verzuurt.
  • Creëer nauwkeurigere hartslag zones, zones die rekening houden met je conditie van dat moment.
  • Verhoog geleidelijk met elke hardloopsessie je anaerobe drempel door je hardlooptempo af te stemmen op je huidige conditie. 

Hoe werkt de BSXinsight XR2 Running Edition?

De kleine sensor weegt 20 gram en is ongeveer net zo groot als een hartslagmeter (7,8 x 3,7 x 1,4 cm). Ze is meer dan 8 uur achter elkaar te gebruiken, dus lang genoeg voor elke workout. Wordt geleverd met een sok/sleeve die comfortabel om de kuit past, daar doe je de sensor in. Via de infrarode LED’s meet de BSX de aanwezige zuurstof moleculen in het hemoglobine en de hoeveelheid hemoglobine. Die gegevens worden real-time met ANT+ of Bluetooth Smart naar je horloge of smartphone gestuurd.

Hoe gebruik je de BSXinsight bluetooh en ANT+ meter?

Twee manieren. Je kunt op de loopband een lactaat drempel test doen. Bijvoorbeeld elke 5 weken. Hierbij volg je de stappen van de App op de iPhone of Android. Komt er op neer dat je iedere drie minuten 1 KM harder gaat lopen en de sensor het aanwezige lactaat meet. BSXinsight berekent de beste training zones voor jou persoonlijk en zo weet je welke snelheid je het beste kan aanhouden, net voordat je in de verzuring gaat lopen en de man met de hamer kan tegenkomen. Die zones worden in snelheid ( minuten per km) weergegeven maar ook in hartslag. Veel preciezer dan je gewend bent en die hartslagzones passen zich iedere conditietest aan, afgestemd op het uithoudingsvermogen en conditie van dat moment. Veel dynamischer dus.
Tweede manier on de XR2 te gebruiken is tijdens het hardlopen buiten. De meter laat op je horloge of telefoon het percentage zuurstof zien. Dit zakt naarmate je harder en langer gaat lopen. Ga je een interval training doen? Dan houd je geen vaste tijden aan maar zie je wanneer je weer hersteld en klaar bent voor een nieuwe interval. Dat is pas effectief trainen ! Ook wordt het tHb weergegeven. Dit is simpel gezegd de hoeveelheid bloed op de gemeten plaats. Dit kan je helpen een betere positie bij het hardlopen, roeien, fietsen aan te nemen zodat er meer aanvoer en afvoer van rode bloedlichaampjes mogelijk is

Even wat technische begrippen.

Om aan de gang te gaan met deze nieuwe meetwaarden wat verduidelijking van de termen. Zuurstof staat centraal bij de productie om glucose om te zetten in energie in je spieren. Dit proces wordt aerobe stofwisseling genoemd. Hoe langer je aerobe kan sporten de beter je uithoudingsvermogen is. Naarmate je moe wordt, wordt de zuurstof toevoer naar je spieren minder en gaat je lichaam andere energie bronnen gebruiken, dit heeft als gevolg dat de spieren meer afvalstoffen of lactaat (melkzuur) gaan produceren. Bij verder toenemende intensiteit is op een bepaald moment de lever niet meer voldoende in staat om het door de spieren gevormde en in het bloed uitgestoten lactaat op te nemen voor verdere verwerking. Het lactaat hoopt zich op in het bloed. Dit wordt geassocieerd met het gevoel van ‘verzuring’. Het punt waarop de lactaat-curve fors begint te stijgen, noemt men het omslagpunt en wordt geassocieerd met de anaerobe drempel Je zult je tempo drastisch moeten verlagen om het lactaat weer in balans te krijgen.

Wat zit er in de verpakking van de BSXinsight XR2 Running Edition:

In de doos zit de meter zelf, een laadstation dat je met de usb poort verbind met jouw MacBook of Laptop en 1 kous. De maat van de kous kun je naast de bestel knop selecteren. Je meet daarvoor de omtrek van je kuit op het dikste gedeelte.

Op de de Rotterdam Marathon Sport Expo is er alle gelegenheid om vragen te stellen over deze geweldige sensor en hem natuurlijk even goed te bekijken.

Leave a Reply